Er din ellers ret nye pc lige gået i stykker igen, eller kan dit grafikkort alligevel ikke følge med ligesom sælgeren ellers lovede?
Er du træt af at lede rundt på nettet for at finde en PC, der passer til dine krav? Ofte skal du gå på kompromis med grafikken, hvis du vil have en god processor, eller tage andre valg mellem pest og kolera.
Vil du gerne have en bedre PC? Så skulle du måske overveje om din næste pc skulle være en “byg selv computer”.

Der er mange fordele ved en computer du bygger selv

Den største fordel ved en byg selv pc er, at du har komplet kontrol over, hvilke komponenter i hvilken kvalitet din computer kommer til at indeholde.
Herudover får du en computer med en rimelig god levetid, som ikke bare bliver forældet, da du f.eks. løbende kan udskifte dine valgte komponenter. Så slut med at skifte bare fordi dit bundkort er itu. Du skifter det bare ud.

Du får heller ikke en computer, som er fyldt med software, du alligevel ikke skal bruge.

Er det billigere at bygge min pc selv?

Det spørgsmål kan være lidt svært at svare på, for det kommer jo også lidt an på med hvilket formål, du vælger at give dig i kast med dette projekt.
Skal du bare have en byg selv stationær computer, der skal kunne klare det basale, og stiller du ikke de store krav til udseende eller andet, så betaler du jo for det første ikke noget for et bestemt mærke, og du kan helt sikkert også finde gode og billige komponenter.
Vil du derimod lave en byg selv gamer pc, så kommer det meget an på, hvad den skal kunne. Mange færdige pc’er er i dag så billige, at det kan være svært at hamle op med, selvom man bygger sin gamer pc, men i mange tilfælde får man en stationær pc, som bare har en bedre kvalitet og levetid, så hvis man ser det på den måde, er det billigere.
Dog skal man ikke regne sin arbejdstid med, for der kan godt blive brugt en hel del timer på at sætte det hele sammen.

Tænk det igennem

Uanset om du er helt grøn eller har temmelig meget erfaring med computere, så kan du godt bygge din pc selv. Der findes ret mange guides på nettet på alle sprog, så der er rigeligt hjælp at hente. Det er dog en opgave, der kræver tid og tålmodighed.
Det er ikke alle komponenter, man bare kan sætte sammen, så der skal evt. bruges en del tid på at kigge priser, komponenter, garantier osv.
Overvej om det er noget, du vil bruge tiden på, inden du kaster dig ud i et byg selv computer projekt.

Du skal også tænke over fra start, om du skal bygge en gamer computer, en arbejdscomputer, hvad den skal kunne osv. Kort sagt: Læg en plan, og følg den i dit valg af alt fra pc kabinet til operativsystem.

Hvilke dele skal jeg bruge?

Udover komponenterne til at bygge din pc som kommer herunder, så skal du selvfølgelig også bruge det rette værktøj. Du kommer langt med en stjerneskruetrækker, kølepasta, strips og evt. et anti-statisk armbånd, da statisk elektricitet er noget rigtig skidt, når man bygger sin egen pc.
En pincet og en spidstang kan også være en god hjælp, men ofte er de med i pakken, når du køber dine komponenter, så der er ingen grund til at købe dobbelt op på værktøj. Du kan evt. vente, indtil du har alle delene til din pc hjemme, før du går ud og køber værktøj.

Nu til listen med hvad du skal bruge, når du selv vil i gang med projektet:

  • Kabinet
  • Strømforsyning
  • Processor
  • Bundkort
  • Ram
  • Grafikkort
  • Køler/blæser
  • Harddisk
  • Lydkort
  • Diverse kabler

Alt efter hvilken pc du vil bygge, kan vi jo ikke sige så meget om de enkelte komponenter, men undersøg dine muligheder på nettet, og sørg som sagt for at de er kompatible, da du ellers bare står med en pc, som slet ikke vil tænde.
Alt det her er selvfølgelig kun det, du skal bruge for at bygge selve det, der er i kabinettet. Dertil kommer der selvfølgelig alt det lækre udstyr, som din gamer skærm, mus, keyboard og din stol – man skal jo have en ordentlig gamer stol, når man vil spille seriøst, ikke?

Det har vi dog ikke listet op, da meget af det er individuelt og ikke behøver at matche som sådan.

Gem kasser og kvitteringer

Til sidst får du lige et rigtig godt råd. Måske bestiller du dine komponenter flere forskellige steder fra, og der kan gå dage imellem, at du får dem tilsendt med posten.
Det er altid en god idé at gemme alle dine kvitteringer og kasser, hvis der nu skulle være en af komponenterne, der går i stykker efter kort tid, eller slet ikke virker.
Allerede når du køber er det også en god idé lige at kigge betingelserne igennem og se, hvad garantien dækker og ikke dækker.