Hører du meget musik, og er du teknisk interesseret, så har du måske leget lidt med tanken om selv at bygge et par fede højttalere? Måske har du undret dig over, hvad der egentlig findes inde i en højttaler for, at der kan gengives lyd? Her kan du blive klogere på, hvilke elementer en højttaler består af, og du kan få en god vejledning til, hvordan du rent praktisk griber opgaven an.
Efter denne guide får du måske så meget blod på tanden i forhold til at bygge dine egne højttalere selv, at du gerne vil prøve at gøre det. Det kan godt lade sig gøre. Så der er altså også en stor tilfredsstillelse i at kunne lave dem helt selv.
Hvad skal du overveje, inden du går i gang med projektet?
Inden du går i gang med den mere konkrete planlægning, så skal du gøre dig klart, hvor store dine højttalere skal være. De kan være enormt store, og de kan være af en mere beskeden størrelse. De fleste byg-selv-højttalere har en god mellemstørrelse.
Groft sagt kan man sige, at jo større en højttaler er, desto flere frekvenser kan den gengive. Dog kan de lavere frekvenser nemmere klare at komme ud af en mindre højttaler. Vil du gerne have et par højttalere, der kan få så mange hørbare frekvenser med som muligt, så må du have både en diskantenhed, en mellemtoneenhed og en basenhed med i hver højttaler. Det kaldes også for en trevejsenhed. Diskanten klarer de højere frekvenser, bassen klare de lavere frekvenser og mellemtoneenheden tager sig af midterfeltet.
Har du alle tre enheder med, er du godt dækket ind i forhold til hele lydspektret.
Du må have et delefilter
Et delefilter er nødvendigt for at få fordelt lydene imellem de tre enheder. Det kan du enten lave selv, eller du kan købe et, der er lavet og klar til brug. Hvis du skal lave det selv, skal du skabe et lille kredsløb af luftspoler. Luftspolerne laves af kobber og kondensatorer. De kan sortere og filtrere de dybe og de høje frekvenser, inden de kommer ud af højttaleren.
Har du ikke mod på selv at lave et delefilter, så kan du sagtens købe et færdigt. Du får dog det bedste resultat, hvis det bliver lavet, så det passer nøjagtigt til de højttalere, som du er ved at bygge.
Når du har fundet de komponenter og enheder, som du skal bruge i dine højttalere, så er du klar til at bygge selve kabinettet.
Sådan kan du bygge et kabinet
Når du er klar til at bygge kabinettet omkring højttalernes komponenter, så skal de naturligvis passe i størrelsen til elementerne og til den størrelse, som du i første omgang havde tænkt, de skulle have.
Der kan bruges forskellige materialer til at bygge kabinettet af. Det mest brugte materiale er træ. Det er nemt at arbejde i, det er ikke så dyrt og så har træ rigtig gode akustiske egenskaber. Særligt MDF-plader og krydsfiner bruges ofte til at bygge kabinetter af.
Størrelsen på kabinettet bør udregnes nøje, for at du får så god og så meget lyd ud af dine højttalere som muligt. Målene udregnes ud fra noget, der kaldes Thiele-Small-parametrene. De er helt unikke for hver basenhed, og du kan finde hele måleskemaet på nettet. Det gør det nemt for dig at aflæse, hvor store lige netop dine kabinetter skal være.
De udregninger, du skal bruge for at finde den helt rette volumen på kabinettet, skal sikre, at lyden bliver helt i orden, og især bassen lyder rigtigt. Efter de nøje udregninger er du klar til at skære kassen til i de helt perfekte mål og få den samlet. Så er der kun tilbage af afprøve højttalerne.
Seneste kommentarer