Det kan måske lyde lidt uoverskueligt for mange at bygge en højttaler selv, men der er altså flere gode grunde til, at det er en god idé.

Først og fremmest er der mange penge at spare, hvis man vælger selv at kaste sig ud i projektet. For det andet kan du selv bestemme, hvordan designet skal se ud, og hvordan lyden skal være, så den passer til din personlige smag. Sidst, men ikke mindst, er der en stor glæde ved at lære noget nyt og få glæde af noget man har lavet med sine egne hænder.

For festivalgængeren eller til konfirmanden

De seneste par år, er der kommet flere og flere professionelle og transportable højttalere på markedet. Hvis man ønsker den bedste kvalitet, løber det hurtigt op. Når man skal på festival, hvor bassen pumper flere dage i træk, er det vigtigt med en robust højttaler. Det er meget populært for festivalgængere selv at gå i gang med projekt højttaler, da de kan spare penge, få mere kvalitet og selv bestemme størrelsen.

Den transportable højttaler er på ønskelisten hos mange konfirmander og studenter. Her kan en byg-selv-højttaler meget vel være det billige alternativ til de store spillere på markedet -og så er tiden det eneste man går på kompromis med.

Starter kit til gør-selv-byg højtaler

Hvis man er helt ny til at bygge, er et byg-selv-kit altid et godt sted at starte, næsten lige meget hvilken ting det drejer sig om. Med et sådan kit, skal man ikke bekymre sig om, om man nu har fået fat i alle dele. Der er en betydelig mængde tid at spare, da man slipper for enkelte indkøb.

Et andet smart aspekt af at starte ud med et kit, er at der følger en guide med. Selvfølgelig er det også muligt med en guide, selvom du køber enkelte dele, men her er man sikret, at alt er korrekt og har de rigtige størrelser, så man kun skal bekymre sig om at samle.

Det starter med et kabinet

Det første step, hvis du vælger at bygge selv fra bunden, er at vælge hvordan dit kabinet skal se ud, og hvilken type det skal være. Der er forskellige beregningsmetoder, der kan hjælpe med at bestemme, hvilket kabinet du skal vælge, alt efter hvilke ønsker du har til lyden.

Et populært valg af materiale er MDF plader, som limes sammen med trælim, hvori man skærer huller til højttaler-enhederne. Når man har samlet kabinettet, er det en god idé at samle højttaleren løst og teste, om alt er, som det skal være. Herefter kan man skille elektronikken fra kabinettet igen, så det kan dekoreres uden risiko for at skade selve indmaden. Mange vælger at male eller spraymale.

Hvis man er ude i at bygge en større boombox eller anden form for transportabel højttaler, kan man med fordel gøre plads til håndtag ude på kabinettet. Det vil gøre det langt nemmere og mere sikker at transportere rundt.

Glæden ved at høre musik komme ud af et produkt, man selv har bygget, er fantastisk, lige meget om det er et kit, eller man bygger sin højttaler helt fra bunden af. Det er bare at kaste sig ud i det.