Når det kommer til bærbare computer, bliver udvalget kun større og større. Det sker i takt med, at forbrugerne har flere krav og behov, som den bærebare computer skal opfylde. Derfor vælger mange at bygge deres egen bærbar. Måske er det også det rigtige valg for dig? I så fald er du kommet til det rigtige sted. Vi har nemlig udarbejdet en guide til, hvordan du selv bygger en bærbar.

Hvad er formålet med den bærbare?

Når du skal bygge din egen bærbare computer, skal du først beslutte dig for, hvad den bærbare computers hovedformål skal være. For mange er hovedformålet enten en form for professionel anvendelse, som eksempelvis grafisk arbejde. Eller også er det gaming, hvor computeren skal være gearet til at kunne spille high-end spil. Uanset hvad, skal du være klar over formålet med computeren, fordi det bliver bestemmende for hvilke komponenter, du skal udvælge til den.

Første skridt: Udvælg en barebone bærbar

Når du har fundet hovedformålet med den bærbare, skal du udvælge en barebone bærbar. Det er en halvmonteret personlig computer med en bærbar skal, strømforsyning, bundkort, kamera, tastatur, kølesystem og lignende. Når du skal vælge en barebone computer, skal du være opmærksom på følgende:

 • Kan CPU og grafikkortet udskiftes?
 • Hukommelseskapaciteten
 • Antallet af harddiskinterfaces
 • Hvilke typer harddisk, der understøttes
 • Skærmgrænseflade
 • Om dine øvrige krav til bærbaren kan imødekommes

Hvis barebone computeren har nok grænseflader, eller hvis dens hardware kan udskiftes, har du mulighed for at øge dens ydeevne senere. Det kræver blot, at du laver en delvis udskiftning af hardwaren. Afhængigt af hvad du skal brug computeren til, er det også vigtigt for nogle brugere med eksempelvis et specifik kølesystem, muligheden for virtual reality eller noget helt tredje.

Andet skridt: Udvælg CPU

En CPU er en halvlederintegreret kredsløbschip. Den bruges primært til at fortolke computerinstruktioner og behandle data i computersoftwaren. Det er derfor en af de vigtigste enheder på en computer. Når du skal købe CPU, skal du være opmærksom på følgende:

 • Antal kerner
 • Clock rate
 • Er CPU’en kompatibel med bundkortet?

Kerner er separate processorenheder i CPU. Hver af dem læser og udfører programinstruktioner. CPU’er har i dag mindst to kerner, men en CPU med mindst fire kerner anbefales. Hvis du skal anvende din bærbar til at lave grafisk design, videoredigering, billedredigering eller lignende, skal du gå efter så mange kerner som muligt.

Clock rate dækker over den frekvens, hvormed processorens urgenerator kan generere impulser. Det bruges også normalt som en indikator for processorens hastighed. Hvis du skal bruge din PC til 3D-modellering, spille klientspil eller noget lignende, bør du gå efter en CPU med en høj urfrekvens.

Derudover skal du huske at sikre dig, at CPU’en er kompatibel med barebones computeren.

Tredje skridt: Udvælg RAM

RAM er den korttidslagring af informationer, som din computer foretager, så du hurtigt kan få adgang til dem. Alle programmer på en computeren kører i hukommelsen. Derfor har hukommelses ydeevne også stor indflydelse på computeren. Blandt andet bestemmer den, om computerens funktion er stabil. Når du skal købe RAM, skal du derfor være opmærksom på følgende:

 • Generation
 • Kapacitet
 • RAM-frekvens

Der findes fire generationer af hukommelse; DDR1, DDR2, DDR3 og så den nyeste DDR4. Som udgangspunkt er reglen, at desto højere generationstallet er, desto stærkere er den samlede præstation. Den mest almindelig hukommelse på markedet er pt. DDR4.

Du skal være opmærksom på, om hukommelsens kapacitet er stor nok til dine behov. Hvis du skal game på computeren, skal du som minimum bruge 8 GB hukommelse. Hvis du i stedet skal bruge PC’en til 3D-modellering eller lignende grafisk arbejde, skal du minimum bruge 16GB.

Som udgangspunkt siges det, at desto højere RAM-frekevens, desto bedre RAM-præstation. Dog kan CPU’en have en grænse for hukommelsesfrekvensen. Hvis det er tilfældet, er det vigtigt, at du vælger den RAM med den højeste frekvens, som stadig passer til CPU’en.

Fjerde skridt: Udvælg harddisk

En harddisk bruges til at lagre data på computeren. Når du skal købe en harddisk, skal du være opmærksom på følgende aspekter:

 • Lagringsmedium
 • Interfaces/grænseflader
 • Kapacitet

Du bør købe et SSD lagringsmedium. De er meget hurtige og pålidelige. Der findes også såkaldte HDD lagringsmedier. De er dog væsentlig langsommere og egner sig derfor kun som sekundært backupdrev.
En harddisk har mange grænseflader. Her bør du gå efter et M.2 PCIe-format til din SSD. Derudover skal du være opmærksom på kapaciteten. I mange tilfælde kræves der mindst 500 GB harddisk. Hvor mange du har brug for, afhænger af hovedformålet med den bærbare.

Femte skridt: Udvælg grafikkort

Et grafikkort er den komponent i din computer, der beregner det billede, som vises på din skærm. Grafikkortet kan enten loddes på bundkortet eller integreres i CPU eller chipsæt. Hvis det er loddet, kan du ikke udskifte og opgradere grafikkortet senere. Derfor får du brug for et ekstra GPU-stik, hvor du så kan indsætte et andet grafikkort på sigt. Når du skal købe et grafikkort, skal du derfor være opmærksom på følgende:

 • Grafikchips
 • Arkitektur
 • Streamprocessor
 • Frekvens
 • Videohukommelse

Der findes to typer grafikchips; ATI og NVIDIA. ATI er bedst, hvis du skal lave grafisk arbejde, mens NVIDIA-kort er bedst, hvis du primært skal spille spil.

Du skal også tage stilling til arkitekturen på grafikkortet. Desto nyere arkitekturen er, desto bedre er grafikkortet typisk.

Derudover skal du også hvor stort et antal af stream-processorer, du har brug for. Antallet af stream-processorer påvirker computerens grafikydelse direkte. Desto større antal stream-processorer, desto stærkere er grafikkortets evne til at tegne, og desto hurtigere virker det.

Du skal også tage stilling til GPU-frekvensen. Jo højere frekvensen er, desto stærkere er ydeevnen. Det betyder også mere varme og et højere strømforbrug. Hvis frekvensen derimod er lav, er ydeevnen svagere. Det betyder også mindre varme og et lavere strømforbrug.

Husk derudover også, at en stor videohukommelse er nyttig, men ikke så vigtig igen. Hvis arkitekturen ikke er god nok, kan det være ligegyldigt

Videohukommelse: Stor videohukommelse er nyttig, men det er ikke så vigtigt. Hvis arkitekturen ikke er god nok, kan det være lige meget med en stor videohukommelse.

Sjette skridt: Monteringen af den bærbare computer

Når du så har udvalgt og købt alle komponenterne, er du klar til at samle dem alle, så du kan bruge din nye bærbare computer.

Trin 1: Vend skallen på computeren, så bunden vender opad. Herefter skal du bruge en skruetrækker til at fjerne ventilen i CPU-sektionen. Derefter skal du trække håndtaget op til lodret position på højre side af CPU-stikket. Herefter skal du installere CPU’en. Derefter sætter du håndtaget til i dets oprindelige position.

Trin 2: Nu skal du installere RAM samt det trådløse netværkskort. Du kan blot justere dem skråt med slot og derefter skubbe dem forsigtigt ind. Grafikkortet kan du installere på samme måde. Når du er færdig med at installere netværkskortet, skal du tilslutte kablet.

Trin 3: Nu skal du installere harddiske.

Herefter er computeren færdigsamlet. God fornøjelse med den!